EZPC hunkert naar het nieuwe zwembad

Het lot van een kleine sportclub is dat het soms een paar jaar overleven is. Waterpoloclub EZPC uit Elst zit er middenin.

Hét nieuws voor zwem- en waterpolovereniging EZPC dit jaar is dat de gemeente Overbetuwe, waar de Elster vereniging onder valt, heeft besloten een nieuw zwembad te gaan bouwen. Dat moet het huidige bad bij sporthal De Helster, waar EZPC nu zijn wedstrijden speelt, vervangen.

Niet voor niets had voormalig bestuurslid en speler van het eerste team van EZPC, Björn Kempkes, zitting in een commissie die dat bad vorm moet gaan geven. ,,We hadden daar een inbreng. Wat mij in elk geval duidelijk is geworden, is dat er twee baden komen. Een speelbad en een bad van 25 meter en zes banen breed waar wij onze wedstrijden kunnen spelen. Dat was voor ons erg belangrijk.”

Tijdens de bouw van het nieuwe bad kan EZPC volgens Kempkes gewoon in de huidige Helster blijven spelen. ,,Wat dat betreft hebben wij er geen last van. Het was voor ons wel belangrijk dat het nieuwe bad overal diep genoeg zou zijn om er ook te kunnen spelen, wanneer we hopelijk weer een keer in de bondscompetitie uitkomen. Ons huidige bad, waar je aan één kant kunt staan, is daarvoor niet geschikt.”

Terugval

EZPC, jaren geleden een vaste deelnemer in de bondscompetitie, waarvan één seizoen zelfs in de tweede klasse (nu tweede divisie genaamd), komt al enige jaren uit in de tweede klasse van het district Oost. De 39-jarige Kempkes maakte die terugval zelf mee en spreekt van een lot dat een kleinere club als EZPC kan treffen.

,,We hebben wel talentvolle jeugd gehad, maar die koos op een gegeven moment voor clubs in de buurt die hoger spelen. Het laatste voorbeeld is Tim de Weijer die nu bij ENC (uit Arnhem, EJ) in de tweede divisie speelt. En zonder die jeugd, wordt het voor ons weer lastiger om uit de tweede klasse te komen. Het is een soort vicieuze cirkel.”

Puzzelen

Met de sfeer binnen de vereniging is volgens de ervaren waterpoloër niets mis. Het is alleen zo dat spelers, mede vanwege hun werk en gezin, eerder voor een lager team kiezen dan voor de hoofdmacht waarin net wat meer van ze wordt gevraagd.

,,En daardoor speel ik met mijn bijna veertig jaar opnieuw in het eerste”, verklaart Kempkes. ,,We hebben nu negen man vast en die vullen we aan met oudgedienden, of jeugdspelers die er nog wel zijn. Het is elke week puzzelen, maar we komen er vaak wel uit.”

Ziel

EZPC is ooit opgericht als gezelligheidsvereniging en die ziel zit er volgens Kempkes nog steeds in. ,,Na de training zitten we nog steeds met ons allen aan de bar. Dat blijft leuk met elkaar. En we kunnen zo maar een lichting krijgen die de geest krijgt of dat er een bevlogen coach binnenloopt. En wie weet zorgt het nieuwe zwembad voor een impuls. Dat wordt dan wel 2022, maar zolang houden we het wel vol.”

Door: Eugène Janssen
Bron: De Gelderlander, 14/12/’19

 

Screen-Shot-2019-12-14-at-13.16.36